Mezi priority vzdělávání Olomouckého kraje patří dostatek technických odborníků

Konference Inovace vzdělávání v Olomouckém kraji.
Foto: OK4Inovace
pondělí 2. března 2015, 09:34 - Text: Milada Hronová

V Olomouckém kraji žalostně chybí kvalifikovaní pracovníci v technických oborech. Poukázala na to konference Inovace vzdělávání v Olomouckém kraji, pořádaná sdružením OK4Inovace a pedagogickou fakultou. Účastníci hledali možné varianty jak situaci změnit.

„Hospodářskému rozvoji Olomouckého regionu nejen v technických oborech může napomoci i dostatek lidí schopných založit samostatné podnikání či firmu,“ naznačila proděkanka pedagogické fakulty Hana Marešová. Pomoci mohou výchově-vzdělávací nástroje, jejichž metodiku pedagogická fakulta zpracovává.

Metodické vedení

Podle Marešové jde především o ty, které jsou zaměřené na výchovu k podnikavosti a iniciativě u žáků základních a středních škol. „Díky nim se na školách Olomouckého a Zlínského kraje uskutečňují podnikatelské kroužky nebo studentské minipodniky. Součástí některých projektů je i podpora polytechnického vzdělávání v mateřských školách, vytvořili jsme i testovací nástroj zaměřený na podnikatelské kompetence žáků druhého stupně základních škol, připravili jsme metodické materiály pro výchovné poradce na školách, určené k volbě povolání technických i přírodovědných oborů a také k samostatnému podnikání,“ shrnula Marešová.

Konference se účastnil i proděkan přírodovědecké fakulty Josef Molnár, který v prostředí této fakulty snaží řadu let popularizovat nejen matematiku, ale i další přírodní vědy.

„Fakulta popularizuje přírodovědné obory, z nichž mezi technické lze zařadit kromě matematiky, též fyziku, chemii, deskriptivní geometrii či informatiku. Pro všechny tyto obory jsou na fakultě vychovávaní učitelé středních škol,“ řekl Molnár.

Příklady dobré praxe

Během setkání prezentovali své úsilí také vítězové nedávné soutěže Fit s müsli, zaměřené na podporu podnikavosti. Student olomouckého Gymnázia Hejčín Jakub Zárybnický pak referoval o svém počinu ve Středoškolské odborné činnosti, který vytvořil na základě zadání jedné z firem Olomouckého kraje. Hovořil o aplikaci pro mobilní telefony, zaznamenávající pracovní činnost zaměstnanců. V řadě motivačních příkladů spolupráce vysokých škol a aplikační sféry vystoupil i Tomáš Králík student geoinformatiky přírodovědecké fakulty, jenž referoval o tom, jak přišel v rámci projektu Ginkubátor s nápadem na speciální dron. Nyní jej ve spolupráci se společností SmartGIS i dalšími firmami vyvíjí.

Konference se uskutečnila jako součást Roku průmyslu a technického vzdělávání. Účastnili se jí zástupci všech typů škol z regionu. Studijním oborům přínosným pro budoucnost se Olomoucký kraj věnuje od roku 2010.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.