Výstupy ze semináře kariérových poradců pomůžou inovaci studijního programu pro výchovného poradce

Setkání kariérových poradců uspořádala pedagogická fakulta ve spolupráci s OK4Inovace.
Fotogalerie: Milada Hronová
sobota 20. února 2016, 11:00 - Text: Milada Hronová

Jak pracují výchovní poradci na základních školách Olomouckého kraje? A proč dnes firmám chybějí zaměstnanci? Na tyto a řadu dalších otázek hledali odpovědi účastníci semináře kariérových poradců. Výstupy z něj přispějí k inovaci studijního programu, který nabízí pedagogická fakulta učitelům základních škol.

„Nemáme na základních školách platformu, na níž bychom si pravidelně vyměňovali informace, a získávali tak zprávy o novinkách na trhu práce. Sama přesně nevím, kam mám žáky směřovat v uvažování o své budoucí profesi. Už proto považuji toto setkání za přínosné,“ řekla Šárka Peřinová, výchovná poradkyně z olomoucké Základní školy Nedvědova.

Seminář „Setkání kariérových poradců“ uspořádala pedagogická fakulta ve spolupráci s OK4Inovace. Byl určen výchovným poradcům a zástupcům zaměstnavatelů a firem Olomouckého kraje.  Podle proděkanky Hany Marešové byl seminář prospěšný i pro fakultu, která ručí za kvalifikační studijní programy, v nichž se výchovní poradci vzdělávají.  

Projekt Erasmus+ s názvem Shaping Characters (2015-1-UK01-KA201-013749) je zaměřen na podporu mladých lidí při přechodu ze školy nebo univerzity do světa práce. Je postaven na vzájemné výměně příkladů dobré praxe mezi školami, samosprávnými orgány a mládežnickými organizacemi v zemích zapojených v projektu.

„Za dvacetiletí, v němž garantujeme vzdělávání výchovných poradců, se společnost i trh práce změnily. Společnost dnes klade důraz na jiné kompetence než dřív. Mládež si dnes hledá povolání sama a při výběru ji ovlivňují nejen rodiče a výchovní poradci, ale také psychologové, neziskové organizace či veřejně přístupné internetové zdroje. Seminář měl současnou situaci zmapovat a pomoci nám v následné analýze potřeb výchovných poradců a pozdější inovaci studijního programu výchovného poradce tak, aby byli vybaveni nejen potřebnými kompetencemi, ale mohli se lépe orientovat na současném trhu práce a komunikovat ve funkční síti se zaměstnavateli v regionu,“ dodala Hana Marešová.

Setkání kariérových poradců se uskutečnilo jako součást mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem Shaping Characters, na jehož realizaci se podílí Velká Británie, Švédsko, Lotyšsko a Česká republika. Koordinátorem projektu za Českou republiku je Hana Marešová, proděkanka PdF UP.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.